Mine bøger

DE DROG UD – men glemte aldrig
REBILDFESTEN GENNEM 100 ÅR
ISBN 87-88293-57-2

Det var blot en strøtanke, der kom til at betyde uendelig meget. Amerika fik den ene nationalpark efter den anden, og danskamerikanere tænkte, at deres gamle fædreland også skulle have en sådan, og så forærede de Danmark det smukke, bakkede hedelandskab ved landsbyen Rebild med den betingelse, at man hvert år kunne fejre den amerikanske uafhængighedsdag og samhørigheden mellem USA og Danmark.

Det har man gjort i 100 år, og hvert år samles tusinder i bakkerne til Rebildfest med taler, musik underholdning og masser af flag – danske som amerikanske.

Dette er historien om 100 års Rebildfester og om de, der skabte traditionen. Det er også historien om de mange kendte, der har stået på den berømte talerstol. Efterhånden udviklede Rebildfesten sig til at blive den største fejring af den amerikanske uafhængighedsdag noget sted i verden uden for USA.

Men Rebild er meget mere end fest og farver. Det er også dybfølt hengivenhed mennesker imellem og på tværs af det store ocean.

. . . udvandringen tog sin spæde begyndelse i 1820´erne, men det var først omkring 1870, at man kan tale om en masseudvandring. Gennem en blot 25-årig periode emigrerede 200.000 danskere til USA.

Det var mere end 20 personer hver eneste dag. Omkring 1850 var emigranterne begyndt at danne kolonier i Midtvesten. Det var Wisconsin, Nebraska og Iowa, og endelig var der dem, der tog hele vejen vestpå til mormonerne i Utah, og dannede danske kolonier der.