HELGE V. QVISTORFF

Forfatter, foredragsholder, tv-vært, turleder, akvarelmaler, hotelmand, mm.

TV-VÆRTEN HELGE QVISTORFF

Min fjernsynsdebut havde jeg i en Poul Thomsen-udsendelse om ”Den jyske puma”, som jeg havde set ganske tæt på, da jeg en efterårsdag gik tur i Rold Skov. Det fortsatte med, at Poul Thomsens lavede en portrætudsendelse om mig i tv-serien ”Mit Danmark”.

Det var historien om manden, der med ét havde lagt hotelbranchen bag sig og havde fulgt drømmen om at leve et liv i naturen, var flyttet ud i et lille hus midt i Rold Skov og nu skrev og holdt foredrag om livet i vore skove eller gik tur med folk i den store skov ved Rebild og Rold.

Nogen må have syntes,at jeg havde nogle evnersom tv-vært, for det er siden hen blevet til langt over hundrede tv-udsendelser, hvor jeg har fortalt om de danske skove og frem for alt om Nordjylland.

DE DANSKE SKOVE

Baggrunden for den store tv-serie om de danske skove på DR1 var, at jeg syntes, at vore skove var en af vore største naturseværdigheder, men at der var meget lidt fokus på dem. Det mente Danmarks Radio, Skov- og Naturstyrelsen og en række fonde åbenbart også, og dermed kunne jeg påbegynde arbejdet på serien, og det arbejde skulle komme til at vare 1½ år.

Det var min tanke, at alle større skovområder samt skove med et særligt særpræg skulle omtales og beskrives, men også at historien om vore mest almindelige træer skulle med. I alt blev det til 12 udsendeler, der blev optaget samme måned, som de blev sendt året efter. Det var en glæde for mig, at serien blev en stor succes, og at udsendelserne havde op til en million seere. Siden hen er serien blev genudsendt adskillige gange.

DET UKENDTE NORDJYLLAND

Kort efter at TV2 Nord blev etableret, blev det foreslået, at jeg lavede en række udsendelser om Nordjylland. Det blev til tv-serien ”Det ukendte Nordjylland”, med et månedligt program gennem 2½ år – 30 udsendelser i alt, hvor jeg besøgte forskellige lokaliteter i Vendsyssel, Han Herred og Himmerland og fortalte de mere ukendte historier om mennesker, landskaber og byer.

Det er med taknemmelighed, at jeg ser tilbage på disse udsendelser, for de var i høj grad medvirkende til, at jeg virkelig lærte Nordjylland at kende. Samtidig er tv-serien et omfattende øjebliksbillede af landsdelen, som man en dag vil kunne i et historisk lys.

Tv-serien blev til en bog af samme titel og en lang række foredrag.

3 TIMER I DØGNET

”3 timer i døgnet” var en tv-serie på TV2 Nord, hvor jeg sammen med tegneren Jess Larsen prøvede at beskrive, hvad der skete i Nordjylland i løbet af tre af døgnets timer. Han i tegninger og akvareller og jeg i tale. Da serien var på otte programmer, kom vi igennem hele døgnet. Serien havde et humoristisk præg på grund af Jess Larsens og mine småskævlerier undervejs.

FØR GRÆNSERNE VISKES UD

Den seneste tv-serie, jeg har lavet, er ”Før grænserne viskes ud” på TV2 Nord. Det skulle være et billede af hver af de 27 nordjyske kommuner fra sidste kommunesammenlægning i 1970 og frem de nye kommunesammenlægninger i 2007.

Det tog næsten to år at lave serien. Dels på grund af det store researcharbejde, men også fordi det tager tid at optage så mange udsendelser.

At skulle beskæftige mig med kommunale og sociale forhold var noget helt nyt for mig. Ellers har det kun været menneskene og den nordjyke natur, jeg har interesseret mig for.

På en måde har disse udsendelser været et farvel til de gamle kommuner og det gamle Nordjylland, og jeg er lykkelig for, at jeg har været medvirkende til at kunne sige et pænt farvel.

Om min gode ven igennem mange år, Helge V. Qvistorff – tidligere var det en hjemmeside, jeg lavede for ham – lennart@greig.dk