Mine bøger

SAWO
 – et industrieventyr
ISBN 978-87-93500-36-5

Helge V. Qvistorff fortæller i denne bog den spændende historie om firmaet SAWO og om iværksætteren Flemming Kaj Christensen.

I 1962 åbnede en ung mand et værksted i Støvring i Himmerland. Det kom der meget godt ud af, for med en uddannelse som smed og en særlig interesse i hydraulik, var han med i hydraulikkens barndom, hvor man så småt begyndte at montere kraner på lastbiler.

Det blev til rigtig mange kraner, og den initiativrige og karismatiske unge mand, Flemming Kaj Christensen, opførte snart fabrikker og værksteder rundt om i Jylland og senere på øerne. Det er historien om hans firma SAWO, der i dag er Danmarks største, hvad angår hydraulik, herunder kraner, hejs, påhængsvogne og service til lastbilmarkedet. Men det erogså historien om en mand, der fra barnsben med ukuelighed måtte kæmpe for at nå sine mål.

. . En dag gik den ledende direktør gennem svejseafdelingen, og med et smil gik han hen til den unge mand, slog ham på skulderen og spurgte: »Er det dig, der hedder Flemming og er den tossede dansker?«. Spørgsmålet var ret indlysende, og direktøren var sikkert ikke den eneste, der havde den opfattelse. Sagen var, at den unge dansker, der nu havde arbejdet på fuld tid i et par måneder, ikke fik nogen løn. Ønsket om at komme på hydraulikskolen havde været så stort, at han havde tilbudt at arbejde kvit og frit, bare han kunne få lov til at deltage i undervisningen . . .